Ga jij dit jaar winnen of verliezen?

‘Het voelt alsof ik een touw ben die op hetzelfde moment twee verschillende kanten uitgetrokken wordt’
Dit is wat een klant een tijdje geleden letterlijk tegen mij zei. En dat ze er zo gek van werd, zo wanhopig. Want ze was al een hele tijd echt ‘klaar’ met haar afhankelijke gedrag naar haar vriend toe maar baalde ervan dat ze niet koos voor zichzelf. Ze wist ook zeker dat de relatie waar ze in zat haar niet gelukkig maakte. Ze verlangde naar een sterk eigen leven en een fijne relatie. Maar tegelijkertijd voelde ze ook zo’n trekkracht naar haar vriend, wilde ze hem zo graag bij zich houden. Had ze zulke diepe gevoelens naar hem toe. Wilde ze niets liever dan bij hem zijn.

Je staat voor één van de moeilijkste keuzes in je leven
Wanneer je wilt stoppen met je te verliezen in je relatie, kom je bijna altijd in het dilemma terecht, dat je twee kanten uit getrokken wordt die niet samengaan. Want de partner waarvoor je destijds bewust of onbewust koos bood jou een veilige haven. Op de één of andere manier voelde het heel vertrouwd. Het idee om dat nu los te laten en kwijt te raken kan verschrikkelijk beangstigend voelen. Je wilt wel loskomen en verdergaan, maar dit angstige gevoel wil je niet meemaken, dit voelt als te erg.

Angst die je beschermt als kind maar je tegenhoudt als volwassene
Angst heb je natuurlijk niet voor niets, die moet je behoeden voor gevaar en voor verkeerde keuzes. Dus de angst die je nu voelt om voor jezelf te kiezen is logisch. Het misleidende is alleen dat die angst niet van toepassing is op je situatie in het hier en nu, maar op het verleden. Het is de angst die je als kind voelde en die nog steeds in je lichaam opgeslagen zit. Als kind was het functioneel dat je ernaar luisterde omdat je moest overleven in de situatie waarin je zat. Maar nu je volwassen bent sta je er anders voor en kun je andere en eigen keuzes maken. Het gevaar is geweken. Maar omdat we als mens gewoontedieren zijn houden we vast aan oude gewoonten en angsten.
Ook als dat totaal niet meer functioneel of zelfs schadelijk voor je is.

Laat je je nog steeds door je angsten uit het verleden leiden?
Zo jammer vind ik het dat zoveel mensen leven vanuit oude angsten en op die manier niet het leven leiden waar ze zo naar verlangen. Sterker nog, de meeste mensen blijven zich hun hele leven hieraan vasthouden en sterven zonder dat ze zichzelf ooit echt ontmoet hebben. Het meest schrijnende voorbeeld in mijn eigen leven was mijn eigen vader die op zijn sterfbed bekende zo vreselijk bang te zijn en altijd te zijn geweest. Hij had het allemaal zo graag anders willen doen in zijn leven. Hij had zo’n spijt, zo’n vreselijke spijt. Maar hij kon niet meer, zijn tijd was op. Wat ik daarvan geleerd heb is dat ik niet hetzelfde wilde doen als hij, dat ik zijn voorbeeld niet zou volgen. Toch duurde het bij mij ook nog bijna 20 jaar voordat het kwartje écht viel. Hoezo hardleers?

Kies voor je verlangen en je zult beloond worden met moed
De meeste mensen zullen blijven vasthouden aan hun angsten en dat is nu eenmaal een gegeven. Maar dat betekent niet dat jij dit ook moet doen, jij kunt helemaal je eigen keuze maken, ook al zie je anderen dat niet doen.
‘Als je bereid bent je weg te gaan, toont de weg zich aan jou’. Dit vind ik een hele mooie uitspraak van Paulo Coelho. Bij mij ging het namelijk precies zo. Toen ik op 46-jarige leeftijd eindelijk voor eens en altijd afrekende met het afhankelijke patroon waar ik in zat, werd ik beloond met een enorme kracht, zelfvertrouwen en moed die ineens bij mij vrij kwam. Daarmee kon ik mijn nieuwe leven ruimschoots aan en de angsten verdwenen geleidelijk naar de achtergrond.

Wie gaat het dit jaar winnen?
Waar ga jij dit jaar voor kiezen? Voor je angsten of je verlangens?
Houd je vast aan je angsten dan weet je wat je hebt en krijg je ook weer wat je altijd kreeg. Dat is vertrouwd, veilig, dat wel, maar is dat wat je wilt?
Of besef je dat je maar één leven hebt en dat je tijd het kostbaarste is wat je hebt? Wanneer je het lef toont om wél voor jezelf te kiezen, hoe moeilijk ook, zul je daarvoor beloond worden, hoe dan ook. En wat is de beloning? Het mooiste dat je ooit zult kunnen krijgen: JEZELF.

PS Volg ook mijn Gratis Online Training. Meld je hier direct aan.

2 antwoorden op “Ga jij dit jaar winnen of verliezen?”

  1. Ik heb een goed relatie ben getrouwd met Ronald…we hebben alle 2 een leuke baan…Maar ik voel me soms zo alleen..
    Zou graag vrienden willen hebben waar ik leuke dingen mee kunnen doen…en diep gaande gesprekken mee kan voeren op het spirituele dingen

    1. Hallo Marion, wat houd je tegen om -naast je relatie- vrienden te zoeken waarmee je die diepgaande gesprekken kan voeren en spirituele dingen kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *