Ken jij je Blinde vlekken?

Wat een stomme vraag!
‘Natuurlijk ken ik mijn blinde vlekken niet, want anders waren het geen blinde vlekken’, hoor ik je zeggen. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in: waar je op dit moment echt een blinde vlek hebt, daarvan ben je je totaal niet bewust. Je ziet het niet, je voelt het niet, je hoort het niet, je ruikt het niet en je proeft het niet. Stekeblind ben je zelf voor die vlek op alle vlakken. En dat blijft zo totdat er iets of iemand op je pad komt die  je hiervan bewust maakt.

Een ander ziet jouw blinde vlekken wel 
Rond mijn dertigste werkte ik als change consultant in grote internationale
IT-projecten en het viel me op dat ik altijd gevraagd werd voor de meest onmogelijke opdrachten. Ik zag het altijd als een eervolle taak die ik mocht vervullen en ging er helemaal voor. Vaak leek dat lange tijd goed te gaan, maar op een bepaald moment liep ik vast. Het viel me dan ook op dat iedereen om me heen al afgehaakt was. Toen ik een collega vroeg wat hij van me vond zei hij: “Je grootste kracht is ook je valkuil, dat is namelijk je grote verantwoordelijkheidsgevoel. Zelf zou ik die opdracht nooit aangenomen  hebben, je bent er ingeluisd”. Voor mij was dit totaal nieuwe informatie. Ik bleek een soort van Atlas-syndroom te hebben, dat ik de hele wereld op mijn schouders wilde dragen. Maar was me daar totaal niet van bewust. Maar kreeg daarom wel de projecten en klusjes die niemand anders wilde opknappen. Zo liet ik onbewust toe dat anderen handig gebruik van me maakten terwijl ik in mijn illusie zat dat ik bijzonder werk aan het doen was.

Ineens ga je je blinde vlek zien en is het genoeg
Inmiddels op mijn 51e is dat mega verantwoordelijkheidsgevoel geen blinde vlek meer voor me. Ik ben er naar gaan kijken en heb beseft dat het een ‘oude overlevingsstrategie’ was die me als kind behulpzaam was, maar waar ik me als volwassene heel veel mee tekort deed. Dus ga ik hier nu totaal anders mee om. En als ik hier weer eens in verstrikt lijk te raken, wordt het toch sneller zichtbaar dan ooit. Een blinde vlek hoeft daarmee gelukkig nooit ‘forever’ te zijn. Als je het echt in beeld krijgt, is dat meestal alles behalve leuk en zelfs pijnlijk, maar als je eenmaal van de schrik bekomen bent kun je met de nieuwe inzichten wel je voordeel doen. Dan is het genoeg en laat je je niet meer manipuleren. En lost die blinde vlek steeds meer op.

Bedank degene die jouw blinde vlek zichtbaar maakt
Lange tijd koos ik steevast voor liefdespartners die genadeloos mijn blinde vlekken blootlegden. Mijn eerste partner vond mij bijvoorbeeld best wel arrogant, terwijl ik destijds totaal niet wist waar hij het over had. Toen de tweede datzelfde vond, begon mij wel iets te dagen. Ging ik eens naar mezelf kijken. Ik kwam natuurlijk ook uit een oud onderwijzersgeslacht met allemaal leraren die de hele dag anderen aan het vertellen waren hoe het wel en niet moest. Zelf was ik intussen dus ook zo’n betweter geworden maar tussen alleen maar betweters val je niet op. Inmiddels kan ik lachen om mijn eigen arrogantie, doet het geen pijn meer. Krijg ik daar ook nooit meer opmerkingen van anderen over. Destijds vond ik mijn partners enorme zeikerds, ondanks dat ik ze zelf had aangetrokken. Nu ben ik dankbaar dat ze op mijn weg kwamen en me hielpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Waardoor ik me vrijer voel dan ooit. Als iemand me nu weer wijst op een voor mij nieuwe blinde vlek, vind ik dat nog steeds niet leuk en nog steeds pijnlijk, maar zie ik sneller dan ooit dat die ander mij een cadeau geeft.

Je kunt niet ontsnappen aan je blinde vlekken
Zelf heb je vaak alles behalve zin om ze te zien als een ander je erop wijst. Heb je vaak de neiging om je te verdedigen. Of te denken dat het niet waar is. Eén van mijn klanten kreeg van verschillende kanten opmerkingen dat zij niet duidelijk was en het viel me op dat dit inderdaad het geval was. Maar zij wilde het zelf absoluut niet accepteren. In haar leven kwamen nu steeds meer mensen die haar confronteerden met haar onduidelijkheid. Ze werd er gek van en ze wilde al die mensen ontlopen of een lesje leren. Dat deed ze ook, maar ze werd daar niet gelukkiger van. En de kritiek werd alleen maar heviger. Totdat ze zelf uiteindelijk inzag wat er aan de hand was en in haar eigen spiegel keek.
Daarna hoefden er niet steeds anderen op haar pad te verschijnen om haar te spiegelen, ze had de les geleerd.

Je blinde vlekken oplossen maakt je vrijer en onafhankelijker
Hoe meer van je blinde vlekken je zichtbaar maakt en oplost, hoe lichter het leven voor je zal worden. Je hoeft niet meer de strijd aan met diegenen die kritiek op je hebben, je hoeft ze ook niet meer te ontlopen. Sterker nog: als je het bij jezelf gerepareerd hebt, komen ze niet meer bij jou. Want je ziet het nu zelf, je ziet jezelf, waardoor je je vrijer en onafhankelijker dan ooit kan voelen. Over nieuwe blinde vlekken die oppoppen maak je je ook niet meer druk, want je weet dat die ander alleen maar een spiegel is. Iemand die je laat zien wat je zelf gewoon niet kan zien.

Beloon jezelf met iets leuks wanneer je weer een blinde vlek hebt opgelost!

PS Volg ook mijn Gratis Online Training. Meld je hier direct aan.

2 antwoorden op “Ken jij je Blinde vlekken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *