Waarom ‘Ik hou van Jou’ niet altijd Liefde is

Waarom is ‘Ik hou van Jou’ niet altijd Liefde?

Omdat het zo is. Helaas.
Het kan wel Liefde zijn, maar lang niet altijd.
Onromantisch?
Ja. Helaas.

Wat kan ‘Ik hou van jou’ nog meer betekenen?

 • Ik wil iets van jou
 • Ik heb iets van je nodig
 • Ik heb iets goed te maken
 • Ik voel me schuldig
 • Ik wil energie
 • Ik wil warmte
 • Ik wil liefde
 • Ik wil hulp
 • Ik wil je bezitten
 • Ik wil je claimen
 • Ik wil geld
 • Ik wil sex

In al deze gevallen gaat het niet om Liefde. Het gaat om Behoeftigheid. Het is makkelijker om bij de ander aan te kloppen dan bij jezelf. Vaak heb je het niet eens door. Dat je liefde van de ander wilt, omdat jij je eigen liefde niet voelt. Je denkt dat je een ander nodig hebt om van je te houden. Dat je niet zonder de ander kunt. Dat je niet in staat bent om van jezelf te houden. Je gaat bij de ander plakken, je gaat claimen, je gaat pushen of manipuleren. Zodat die ander je het maar gaat geven. Maar het werkt niet. Tenminste niet echt. Of het is heel snel uitgewerkt en je hebt weer een ‘shot’ nodig.

Maar wat is dan wél Liefde?

 • Ik hou van mij
 • Ik hou van mij, ook al ben ik niet perfect
 • Ik hou van alles in mij, de leuke en minder leuke kanten
 • Ik hou van jou zoals je bent
 • Ik hou van jou met je leuke en minder leuke kanten
 • Ik accepteer je zoals je bent
 • Ik wil je niet veranderen
 • Ik wil doen waar ik zelf gelukkig van wordt
 • Ik wil dat jij doet waar je gelukkig van wordt
 • Ik laat je vrij en claim of bezit je niet
 • Ik heb je niet nodig om van mezelf te houden
 • Je bent voor mij een aanvulling, geen invulling
 • Ik geef je uit liefde, hoef niet meteen iets terug
 • Wat jij me schenkt kan ik ontvangen, zonder iets terug te geven
 • Als je van me weg wilt, laat ik je gaan, laat ik je los, hoe moeilijk ook
 • Als ik van je weg wil, laat ik je los, laat ik je gaan, hoe moeilijk ook

Echte liefde is onbaatzuchtig. Je schenkt het zonder direct iets terug te willen ontvangen. Alleen het geven al maakt je blij. Of je het nu aan jezelf geeft, aan je partner, aan je kind, een vriend of een collega: het is allemaal liefde. Het is iets heel natuurlijks, het zit in je. Je geeft je liefde als eerste in plaats van te wachten tot een ander ermee komt. Diepe liefde gaat hand in hand met vrijheid. Hoe meer liefde je in je hebt, hoe minder je de behoefte hebt om te ‘plakken’ aan je partner of anderen. Hoe minder behoeftig je bent.

Wat als je teleurgesteld bent in de Liefde?

Natuurlijk ben je teleurgesteld in de Liefde!
Dat kan ook niet anders. Dat geldt voor de meesten.
De meesten pakken dat in hun leven verkeerd aan.
En als je je verliest in je relaties, dan is dat zeker het geval.
Maar je frustratie zorgt er in ieder geval voor dat je gaat zoeken.
Zoeken naar waar en hoe je dan wel Liefde kunt vinden.
Dan kom je erachter dat je op de verkeerde weg zat te zoeken.
Dat je het steeds probeerde te halen buiten je.
Van je partner, je ouders, je vrienden of wie maar ook.
De belangrijkste bron van Liefde, daar keek je niet naar.
Dat zat helemaal in je blinde vlek.
Maar kijk eens in de spiegel en ontmoet de Liefde van je Leven.
Wie of wat zie je dan?
JA, JIJ!

Jij bent je eigen bron van Liefde.
Vaag? Wel als je er geen contact mee hebt.
Heel concreet als je er wél contact mee hebt.
Schaam je niet als je de liefde voor jezelf niet voelt.
Als je nog heel behoeftig bent naar anderen toe.
Het is nu eenmaal zo gelopen in je leven.
Je hebt tijd en de juiste informatie nodig om te helen.
Het is een proces om je eigen Liefde weer te ontdekken.
Het kan als je maar wilt.
Als je jezelf maar écht die kans geeft.

Ik gun je alle Liefde!
Fany

PS Volg ook mijn Gratis Online Training. Meld je hier direct aan.

3 antwoorden op “Waarom ‘Ik hou van Jou’ niet altijd Liefde is”

 1. Op het juiste moment kreeg ik net weer een mail van je…..
  Prachtig hoe je het allemaal beschrijft…..
  Tranen rollen over me wangen….jeetje wat is dit heftig om geconfronteerd te worden met de waarheid.
  Nogmaals mijn complimenten weer

  Liefs Ingrid

 2. Hallo Fany,
  Ik ben niet helemaal maar wel grote deel het met je eens.Iemand beoordelen zonder haar levensverhaal weet,het is makkelijk.Mijn taal is ook niet helemaal goed kan zijn.Ik ga proberen min mogelijk fout te schrijven.;)Ik was vroeger heel liefde volle,zelfverzekerd iemand.In Turkije had ik ook wel veel ellende meegemaakt en ongelijk behandeld door de mensen. maar( ik leef
  20 jaar in Nijmegen)door de slechte ervaringen van mijn schoonmaakwerk,narsistishe leidinggevende…rasistische opmerkingen..zoveel slechte behandeling door de colegas ..
  .Ik was uitgeput door de alle ellende.Laatste ervaring mijn laatste werkplek was ook zo erg ,helaas,ik had geen plannen met mijn zielsverwant tegen komen maar helaas wel gebeurt:))
  Ik ben hoge opgeleid maar ik kon niet van mijn werk nieuvo werken..helaas Ik heb veel pecht gehad ,mijn ouders en mijn broer …..waren dood gegaan.Ik ben heel trots op van mijn hart ,hij werkt nog steeds terwijl had heel veel wonden zit.Toen ik op universiteit studeer,had ik een grote liefde verdierit gehad.en (hij ging naar vreemd )toen moest ik mijn scheikunde opleding na 3 jaar stoppen,door mijn vader.Ik had vertrouwen van de mensen verloren totdat ik hier met mijn man tegen kwam.
  Ik leef nog ,ik had geen plannen mijn behoefte te voldoen door mijn zielsverwant.Ik hou van hem, nog steeds weet ik niet . dat is vraag teken.Hij had veel pijn gedaan .Hij had ook gelijk maar onze levensomstandigheden moest zo gebeuren.Ik had mijn hart aan hem open gemaakt,maar hij niet terwijl ik wist zeker dat hij van me houd.Alleen maar gevoel wij hebben verder geen verkeerde dingen geleven.wel altijd met respect en afstand.Dat was grote schok voor me.Ik heb de situatie niet zelf gekozen maar die fout moest ik niet doen.Omdat alle twee getrouwd . zijn.
  Ik moet eerlijk toegeven als ik in dit wereld nog een keer kom,zou ik ook van hem houden(Eigenlijk verliefdheid).Hij was liefde van mijn leven.Misschien vindt je raar maar andere kant ik hou ook van mijn man.Wij hebben veel ellende huwelijk gehad maar wij zijn nog steeds samen.

  Hij heeft alleen maar muur om zijn heen ,ik had aan hem veel liefde gegeven.en hij is nooit weg gegaan van me hoe dan ook.Voor een vrouw is echt belangrijk vertrouwen.Hij is een vertrouwelijke person in mijn leven.
  Ik heb niemand nodig om te leven ,ik geloof wel God en God is liefde ,hart.de bron van liefde.Hij weet wat heb ik tot nu toe meegemaakt .Mijn hart is echt sterk,alleen de probleem is,mijn zelf vertrouwen beschadigd door de teleurstelling.Even misschien tijd nodig helemaal te herstellen.Ik geloofde vroeger aan iedereen maar nu is echt een vraag teken voor me.

  Liefs
  Oz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *