Lang niet ALLES is Liefde

‘Alles is Liefde’ is een Nederlandse film die in 2007 uitkwam met in de hoofdrollen Carice van Houten, Wendy van Dijk en Paul de Leeuw.
Een romantische komedie die een miljoen bezoekers trok, een Gouden Kalf kreeg voor de beste Nederlandse film en talloze andere onderscheidingen.

Minder sexy en prestigieus is een titel als ‘Lang niet ALLES is Liefde’.
Het klinkt niet romantisch en het is ook niet komisch. Als dit de titel van een commerciele film was, zou de film bij voorbaat al geflopt zijn. Toch durf ik te beweren dat deze tekst je gelukkiger maakt en je verder brengt in je leven dan de romantische tegenhanger ‘Alles is liefde’. Want dat laatste klinkt wel mooi, maar het is gewoon niet waar. Voor de duur van een film, zo’n 1,5 a 2 uur is het prima, maar voor het leven van alledag kom je er totaal niet mee weg.

Liefde: het meest gewilde én meest verwarrende begrip aller tijden

Liefde is iets wat de meeste mensen maar al te graag willen en naar verlangen. Tegelijkertijd is het ook iets wat lang niet altijd duidelijk is en vaak ronduit verwarrend. In deze blog doe ik een poging om meer helderheid en duidelijkheid te scheppen in wat nu wél en wat nu géén Liefde is.

Wat is WEL Liefde?

1. Onvoorwaardelijke Liefde voor Jezelf

Houden van jezelf, onder alle omstandigheden, zowel van je goede als je minder goede kanten en eigenschappen. Heel simpel gezegd en totaal niet simpel gedaan.  Deze vorm van liefde komt het minst voor in gedichten, romans, films en liedjes. Je hoort er weinig mensen over praten. De meeste mensen zijn er niet mee opgevoed en het is ook geen onderdeel op school. Toch is deze vorm van Liefde DE ‘vaste grond onder je voeten’ die AL het andere kan dragen. Als je dit kunt, is de rest makkelijk.

2. Onvoorwaardelijke Liefde voor de Ander

Houden van hem of haar, ook weer onder alle omstandigheden. Van zijn of haar goede en minder goede dingen. Ingewikkeld als je niet onvoorwaardelijk van jezelf houdt, maar simpel als je dat wel doet. Dan gaat dit namelijk vanzelf. Hoef je er geen moeite voor te doen. Want de vaste grond onder je voeten heb je al. Het huis wat je hierop bouwt -samen met je geliefde- blijft rotsvast overeind en kan alle stormen doorstaan. En mocht er eens een aardbeving komen, dan bouwen jullie gewoon weer een nieuw huis.

3. Universele Liefde: Liefde voor Alles en Iedereen

Houden van mensen in het algemeen, dieren, de natuur, de zon en de maan en alles wat er maar is. Ook dit wordt simpel als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt. Dan gaat dit moeiteloos. Houden van je kind, de hond, een broodje kaas, een goed boek, de zon en je vakantie. Maar ook van regen en onweer, als jij of je partner boos en verdrietig is, je gefaald hebt of je je dag niet hebt.

Uitingen van Liefde
– Accepteren
– Loslaten
– Vertrouwen
– Vergeven
– Mildheid
– Compassie
– Mededogen
– Geduld
– Oordeelloos zijn
– Mogen falen

Wat is GEEN Liefde?

Sex
Sex is sex. Liefde is liefde. Het zijn compleet twee verschillende dingen. Wat niet wil zeggen dat je niet op een liefdevolle manier sex kan bedrijven. Maar ze zijn niet automatisch aan elkaar gekoppeld. Want je kunt ook op een hele liefdeloze manier sex bedrijven.

Een Relatie
Een relatie is een relatie. Het is een verbintenis tussen mensen. Niets meer of minder. De relatie kan gebaseerd zijn op liefde, maar ook op iets anders bijvoorbeeld zekerheid, illusie of angst.

Voorwaardelijke ‘Liefde’
‘Zolang je veel verdient vind ik je leuk’. ‘Ik hou van je omdat je zo mooi en slank bent’. De ‘Liefde’ is beperkt en begrensd: ‘Als jij doet wat ik leuk vind houd ik van je, maar niet als je iets doet wat ik niet leuk vind’.

Illusie ‘Liefde’
Als je jezelf verliest in je relatie, ben je meestal bezig met een illusie liefde.
Je partner is emotioneel niet beschikbaar en een echte liefdevolle verbinding zit er daarom niet in. Maar dit biedt wel een ideale voedingsbodem om je eigen romantische illusies en fantasieen in stand te houden. De liefde voor je partner speelt zich vooral in je hoofd af en dit voelt veilig en vertrouwd voor je.

Lief doen
Iedere week een bloemetje geven, op vaste momenten ‘ik hou van jou’ zeggen, steeds de deur voor de ander openhouden, lief glimlachen etc. etc. Lief ‘doen’ is nog niet automatisch liefde. Het is meestal manipulatie om iets van de ander gedaan te krijgen.

Pleasen, aanpassen en wegcijferen
Als je steeds doet wat de ander wil, als je je steeds aanpast en wegcijfert,
ben je jezelf aan het verloochenen. Dan houd je niet van jezelf. Je leidt jezelf en de ander om de tuin. Je maakt jezelf wijs dat je lief en aardig bent, maar je bent hard en meedogenloos voor jezelf.

Controle, behoeftigheid, bezitsdrang en jaloezie
Een ander steeds controleren en jaloers zijn is ook geen liefde. Net als heel behoeftig of bezitterig zijn naar de ander toe. Dit is vooral angst om de ander te verliezen en/of het alleen niet te redden. Angst is de tegenhanger van Liefde.

Hoe zorg je voor meer Liefde in je Leven?

Zoals al gezegd is het principe simpel: Houd écht van jezelf en al het andere waar je naar verlangt zal je stap voor stap toegevoegd worden.
Wat het minder simpel maakt is dat de meesten van ons helemaal niet gewend en opgevoed zijn om van onszelf te houden. In de meeste gevallen ben je zo geconditioneerd om de Liefde buiten jezelf te zoeken, dat je volautomatisch totaal aan jezelf voorbij gaat.
En dit is nu precies waar het om gaat: verleg de focus naar jezelf. Ga je op jezelf richten, jezelf geven wat je nodig hebt. In plaats van je te richten op de ander en alles en iedereen wat zich buiten je bevindt. Dit is niet makkelijk, maar het is zo’n beetje het enige wat nu écht de moeite waard is om te doen in het leven. Waarom? Omdat het je ALLES op gaat leveren wat je echt gelukkig maakt.

PS Volg ook mijn Gratis Online Training. Meld je hier direct aan.

4 antwoorden op “Lang niet ALLES is Liefde”

  1. Hoe waar is dit alles zoals je de verschillende items beschrijft! Ben onlangs ook gescheiden en herken er echt veel in.

    Mooi omschreven ook.

  2. Wat bedoel je met jezelf geven wat je nodig hebt..mn..als je leven voor jou qua invulling goed is behalve dat je graag een leuke relatie(lees knuffel/affectie/ delen) daarnaast zou willen? Dát kun je jezelf toch niet geven? Of….

    1. Hoi Alice,

      Wat de meeste mensen doorgaans verwachten van een partner, dat kun je voor het grootste deel ook aan jezelf geven. Liefde voor jezelf: mildheid, troost, vergeving etc, zelfs die knuffel. Dit is alleen niet zo gangbaar. De meesten zijn opgegroeid en opgevoed om het ‘van buiten jezelf te halen’. Wanneer je dit jezelf kunt geven is een relatie met een partner nog veel fijner en voldoening gevender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *